Pomočnik v
biotehniki in oskrbi

Imaš veselje do kuhanja, strežbe, gospodinjstva, urejanja doma, živilstva, prehrane in oskrbe? Rad/a kuhaš in pečeš, te zanima gastronomija? Si ustvarjalen/a in imaš rad/a praktične vsebine? Potem je Pomočnik v biotehniki in oskrbi pravi program zate.


Program daje široka strokovna znanja, ki omogočajo zaposlitev ali osnove za nadaljnje izobraževanje.

 • Osnove kuhanja

 • Osnove strežbe

 • Osnove oblikovanja tekstilij

 • Osnove čiščenja in urejanja prostorov

 • Osnove oskrbe na domu

image
image

Predstavitev
programa

Strokovni moduli potekajo v sodobnih specializiranih učilnicah v manjših skupinah. Zelo veliko vsebin je praktično naravnanih. To pomeni, da boš veliko ustvarjal/a in razvijal/a svoje ročne spretnosti. Zdaj si že najbrž uvidel/a, da boš v dveh letih pri nas dodobra spoznal/a osnove gastronomije, obvladal/a boš mehansko obdelavo jedi, pripraviti boš znal/a enostavne hladne, tople predjedi in glavne jedi, izuril/a se boš v peki kruha in drugih pekovskih izdelkov, pripravi sladic in peciva. In ne le to, tudi osnove strežbe zate ne bodo neznanka. 

Če imaš rad/a šivanje, se boš naučil/a izdelati preprosta oblačila, enostavne izdelke, s katerimi polepšamo prostor (okrasne blazine …), vse tekstilije boš sposoben/a oprati in natančno zlikati. Tudi darila za tvoje bližnje bodo po novem strokovno, izvirno in privlačno zavita. Svoja strokovna znanja boš nadgrajeval/a med praktičnim usposabljanjem pri delodajalcih.

Užival/a boš na strokovnih ekskurzijah, športnih dnevih, gledaliških predstavah, kino predstavah, imel/a se boš možnost udeleževati tekmovanj, sodelovati na prireditvah Skupnosti dijakov

Kaj pa po uspešno opravljenem zaključnem izpitu? Zaposlil/a se boš lahko v kuhinjah, strežbi, manjših penzionih ali na turističnih kmetijah, tekstilni industriji in čistilnih servisih, vrtnarijah, gostinskih in industrijskih obratih, v pralnicah, likalnicah, slaščičarnah, restavracijah in hotelih.

Če pa boš želel/a nadaljevati izobraževanje, se boš lahko vpisal/a v naše programe srednjega poklicnega, zatem pa srednjega strokovnega izobraževanja.

Vpisni
pogoji

 
 • končan najmanj 7. razred OŠ in hkrati izpolnjena osnovnošolska obveznost
  ali
 • zaključeno osnovnošolsko izobraževanje po prilagojenem izobraževalnem programu z nižjim izobrazbenim standardom

Trajanje
izobraževanja

 • 2 leti

Zaključni
izpit

Iz ene enote:  

 1. izdelek oziroma storitev in zagovor

Nadaljnje
izobraževanje

 • programi srednjega poklicnega ali srednjega strokovnega izobraževanja