Gastronomske in hotelske storitve

Te veseli kuhanje, strežba in hotelirska opravila? Si želiš pri svojem poklicu biti ustvarjalen/a in dinamičen/a? Potem je program Gastronomske in hotelske storitve kot nalašč zate.  

Da bi postal izvrsten gastronom hotelir/gastronomka hotelir, je nujno, da si odgovoren/a, pripravljen/a na delo v timu, se znaš dobro organizirati in komunicirati z gosti, si gostoljuben/a in ljubezniv/a. Našteto ti bomo v letih izobraževanja pri nas pomagali razvijati in gojiti.  

Svoja praktična znanja in veščine boš pridobival/a na praktičnem usposabljanju pri delodajalcih, v šoli pa v sodobno opremljenih učilnicah za kuharstvo in strežbo, kjer bo delo teklo zelo podobno kot kasneje, ko boš že opravljal/a svoj poklic v čisto pravi službi.

 • Dinamično in ustvarjalno delo
 • Samostojna, kakovostna priprava ter postrežba od predjedi do sladic in pijač
 • Animacija domačih ter tujih gostov v slovenskem in tujem jeziku
 • Sprejemanje, svetovanje in postrežba gostov
 • Organizacija in izvedba najrazličnejših pogostitev
 • Vodenje turističnih in gostinskih dejavnosti

Predstavitev programa

Dijak/inja boš v programu pridobival/a znanja splošnih predmetov, udeleževal/a se boš interesnih dejavnosti ter strokovnih ekskurzij doma in v tujini, praktični pouk pa opravljal/a v šoli in pri delodajalcih. Naučil/a se boš pripravljati raznovrstne jedi in sladice, sprejemati goste, postreči vse vrste jedi, pijač in obračunati storitve. S svojo strokovnostjo se boš lahko zaposlil/a v manjših ali večjih gostinskih in turističnih podjetjih, hotelih, restavracijah, penzionih in turističnih kmetijah. Dobro se boš znašel/a pri organizaciji najrazličnejših pogostitev. Znal/a boš poskrbeti za animacijo domačih in tujih gostov. Ko se boš odločal/a za ta poklic, je vsekakor dobro, da si v njem želiš delati. Poklic je lep, ustvarjalen, pa tudi poln adrenalina. Dobil/a boš obilo priložnosti za sodelovanje na državnih in mednarodnih tekmovanjih, v različnih  projektih in pri raziskovalnih nalogah. Vključil/a se boš lahko tudi v projekt mednarodne mobilnosti  Erasmus+. Na Šoli za storitvene dejavnosti boš lahko razvijal/a svoje skrite talente in tako z lastno ustvarjalnostjo dodal/a kamenček v mozaik naše bogate zgodbe.

Vpisni pogoji

 • uspešno zaključena osnovna šola
  ali
 • program nižjega poklicnega izobraževanja

Zaključni izpit

Iz dveh enot:  

 1. slovenščina
 2. izdelek oziroma storitev in zagovor

Trajanje izobraževanja

 • 3 leta

Predmetnik

Nadaljnje izobraževanje

Programi poklicno-tehniškega izobraževanja